Het liefst wil je dat haren op bepaalde plekken definitief wegblijven. Helaas zijn er veel fabels over ontharen. Dit is wat jij moet weten over ontharen!
Waar het vroeger in de middeleeuwen nog tot het schoonheidsideaal behoorde, zien de meeste mensen haren op bepaalde plekken liever definitief wegblijven. Haren op benen, oksels, rond de schaamstreek en op het gezicht bij vrouwen, daar wordt niet iedereen blij van. Daarnaast wordt een behaarde rug, maar ook borsthaar weer niet als aantrekkelijk gezien bij mannen. Reden te meer om alles over deze haren en ontharen, wat wel of niet waar is, eens onder de loep te nemen!
Waar bestaat een haar uit?
Een haar bestaat uit 2 delen: de haarschacht (het zichtbare gedeelte) en de haarwortel (dit gedeelte bevindt zich onder de oppervlakte in de huid).
Haar bestaat voornamelijk uit keratine, dit is een eiwit en is o.a. in staat om vocht op te nemen. Daarnaast bestaat haar ook uit melanine. Melanine bepaalt de kleur van de haar.
Welke manieren van ontharen zijn er?
- scheren - Dit is de meest gebruikte manier van ontharen, zowel door mannen als vrouwen. Bij scheren snijd je de haarschacht af vlak boven de huid. Hierdoor blijft er nog steeds een klein puntje van de haar zichtbaar. Na een paar dagen is deze doorgaans alweer iets gegroeid in de vorm van een stoppel. Deze voelt vaak scherp aan. Dit komt omdat de haar is afgesneden.
- harsen/waxen - Er is geen verschil tussen harsen en waxen. Harsen is de Nederlandse benaming. Waxen komt voort uit het Engels. Hars is een klevend goedje en is o.a. verkrijgbaar in een pot en op strips. De laatste is de meest handige variant. De uitvoering met strips is makkelijker en schoner in gebruik. De vloeibare variant in pot wordt over het algemeen gebruikt in schoonheidssalons. De functie van harsen is dat de haren vastkleven aan de hars en deze na een trekbeweging aan de hars uit de huid worden getrokken. Mits goed uitgevoerd, dan is de haarschacht met de haarwortel verwijderd. Het resultaat: een zachte, haarloze huid. Het voordeel van harsen is dat de haren voor langere tijd wegblijven (max. 4-5 weken)!
- chemische crèmes - Deze manier van ontharen werkt als volgt: je smeert de crème in een dikke laag op de huid met haren. Laat dit inwerken en verwijder de crème met een doekje en/of water. De haren worden eigenlijk op dezelfde manier als bij scheren verwijderd. De crème lost als ware de haarschacht boven de huid op. Enige voordeel t.o.v. scheren is dat er niet een scherp puntje achterblijft, omdat de chemische bestanddelen eigenlijk tot in de huid porie doordringt en de top niet scherp wordt afgevlakt. Hierdoor lijken de haren iets minder snel en soms zachter terug te komen dan bij scheren.
- laserontharing - Laseren is een techniek die tegenwoordig zowel in een salon als thuis kan worden uitgevoerd. De woord zegt het al, de haar wordt gelaserd door een laserstraal afkomstig uit een apparaat. Deze brandt de haarwortel dood in het haarzakje (onder de huid). Hierdoor valt de haar op den duur uit. Laseren is niet helemaal zonder risico. Het voordeel van het laten laseren in een schoonheidssalon is dat de behandeling wordt uitgevoerd door iemand die hier speciaal voor is opgeleid en over de nodige kennis beschikt om het laseren op de juiste en meest veilige manier uit te voeren.

Foto: Freepik
Nu we de verschillende manieren van ontharen hebben doorgenomen, rest bij veel mensen de vraag: welke manier is nu de beste? Daarnaast vragen velen zich af hoe het komt dat haren soms weer zo snel terugkomen. Af en toe lijkt het zelfs dat de haren nog sneller zijn gaan groeien. Kortom er is best nog veel onduidelijk hierover. Op deze vragen krijg jij voor eens en altijd antwoord, zodat je voor jezelf kunt beslissen welke manier van ontharen het beste bij jou en jouw huid past!
De meest voorkomende misverstanden over ontharen!
- Door scheren komen haren dikker terug - Dit is niet waar. De schacht van een haar is het meest dik vlak boven de huid. Juist hier wordt bij scheren de haar door midden gesneden. Vervolgens groeit de haar aan. Omdat het dikke gedeelte nu bovenaan komt, lijkt het alsof de haren dikker zijn geworden. Dit in vergelijking met een normale haar die aan de top smal toeloopt in een punt.
- Het is beter om te scheren tijdens douchen - Wat de haren zelf betreft kan het handig zijn om te scheren tijdens douchen. Doordat de haren nat zijn gemaakt met warm water, zullen ze wat zachter zijn en makkelijker om te scheren. Een nadeel van het douchen is dat de huid door het warme water ook zacht wordt. Als je niet voorzichtig te werk gaat, is er veel meer kans dat je snijwonden veroorzaakt op de natte poreuze huid. Belangrijk is in ieder geval om gebruik te maken van een scheergel of scheerolie. Deze fungeert dan als dunne beschermlaag voor de huid. Ook voorkomt het gebruik hiervan huidirritatie naderhand. Droog scheren wordt dan ook afgeraden!
- Door de zon groeien haren sneller - Dit is juist. Door de zon wordt er o.a. meer vitamine D aangemaakt. Dit heeft een positieve invloed op de huid en bevordert de groei van het haar. Haren groeien zelf 10% sneller in de zomer volgens dermatoloog Tjinta Brinkhuizen, werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en MUMC+ Maastricht. (bron: Quest, 23 mei 2023)
- Harsen is de meest effectieve manier van ontharen - Dit klopt, omdat bij harsen of waxen de complete haar mét wortel wordt verwijderd. Als dit regelmatig wordt toegepast, is er een kans dat de haren in mindere mate terugkomen of op den duur zelfs helemaal wegblijven. De reden hiervoor: door het regelmatig uittrekken van de wortel, raakt het haarzakje dermate beschadigd, dat de wortel niet meer (goed) kan groeien. Het gevolg is dat deze afsterft en er geen haar meer groeit. Let op: het is echt belangrijk dat het harsen goed wordt uitgevoerd. Dit houdt in op een droge huid en de huid dient goed strak gespannen te worden. Anders is er een grote kans dat door de stevige trekbeweging de huid ook meegaat en er kleine wondjes ontstaan. Los van dat het pijnlijk zal zijn, zorgt dit voor huidbeschadiging en kunnen er uiteindelijk littekens achterblijven. Het wordt over het algemeen afgeraden om een (zeer) gevoelige, dus dunne huid, te harsen!
- Laseren is niet geschikt voor een donkere huid - Een aantal jaren geleden was dit zeker een feit. Toen was het niet erg verstandig om je haren, bij voorbeeld op je gezicht of op je benen te laten laseren bij een donkere huid. De laser tastte namelijk naast het verbranden van de haar, ook het pigment aan. Hierdoor ontstonden allemaal kleine witte puntjes in de huid als gevolg. Tegenwoordig worden in goede gerenommeerde salons een bepaald type laser gebruikt die het pigment niet aantast. Hierdoor zou het veilig zijn voor mensen met een middelmatig tot diep donkere huid. Het is dan ook verstandig om van te voren goed uit te zoeken welke salon een goede naamsbekendheid heeft en goede kwaliteit levert op het gebied van laserontharing. In dit geval geldt: een gewaarschuwd mens telt voor twee!
- Je kunt als vrouw net zo goed het scheermesje van je vriend of man gebruiken! - Niet helemaal waar. Een scheermesje voor de man is in principe geschikt voor de gezichtsharen van een man. Deze zijn over het algemeen vrij grof. Daarnaast is de huid van man dikker dan die van een vrouw. Hier is het mesje ook voor ontworpen. Mocht je er toch voor kiezen om bijv. je benen er mee te scheren, ga dan wel voorzichtig te werk! Belangrijk om te weten: het wordt eigenlijk wel afgeraden om een scheermesje van iemand anders te gebruiken. Regelmatig komt het voor dat iemand zich snijdt en er bloed vrijkomt. Het gebruik van iemands anders scheermes kan daarom gevaarlijk zijn m.b.t. ziektes etc. Ook kan het voorkomen dat een man besmet is met het koortslipvirus. In dit geval is het zeker niet verstandig om ditzelfde mesje te gebruiken vanwege het hoge besmettingsgevaar van dit zeer besmettelijke virus.
Tot slot: vergeet niet om na het ontharen je huid goed in te smeren met een ontharingsolie, een lekkere crème of lotion. Ontharen is best agressief voor de huid. Door deze daarna goed te verzorgen voorkom je huidschade en ook die veel voorkomende jeuk waar veel mensen last van hebben na ontharen. Een lichte beschadiging van de huid kan hier o.a. de oorzaak van zijn. De beschadiging is vrijwel niet met het blote oog te zien en ontstaat voornamelijk vaak na scheren.
Dit waren 'De meest voorkomende misverstanden over ontharen!' Hopelijk is er nu meer duidelijk voor je en zijn de tips leerzaam.
Wil je meer weten over huidverzorging? Ga dan naar de categorie 'Huidverzorging en make-up'. Hier vind je allerlei blogsposts met tips and tricks die jij vast niet wilt missen!
Heb jezelf nog andere tips over ontharen? Deel ze dan graag via een reactie hieronder, zodat je andere mensen ook kunt helpen. Ben je enthousiast over deze blogpost? Deel deze dan via één van de social media buttons onderaan deze pagina op natasja-youngmi.com met een vriend(in) of wie dan ook. In ieder geval erg bedankt voor het delen!
Disclaimer: bovenvermelde content berust in geen enkel geval op sponsoring noch reclame en is enkel gebaseerd op een verwijzing, eigen ervaring, kennis en mening van de schrijver.
Reactie plaatsen
Reacties